11 خرداد، روز جهانی مبارزه با دخانیات

محافظت از کودکان در برابر مداخله صنعت دخانیات ‘Protecting children from tobacco industry interference’

نیکوتینی که در تنباکو وجود دارد بسیار اعتیادآور است و استفاده از تنباکو یک عامل خطر اصلی برای بیماری‌های قلبی و تنفسی، بیش از 20 نوع مختلف سرطان و بسیاری از بیماریهای ناتوان کننده دیگر است. هر سال بیش از 8 میلیون نفر به علت استفاده از تنباکو جان خود را از دست می‌دهند. بیشترین مرگ ‌ومیر مربوط به تنباکو در کشورهای با درآمد پایین و متوسط ​​رخ می‌دهد که اغلب هدف بازاریابی صنعت تنباکو هستند.

کودکان در تمام مناطق با نرخی بالاتر از بزرگسالان از سیگار الکترونیکی استفاده می کنند و در سراسر جهان تخمین زده می شود که 37 میلیون جوان 13 تا 15 ساله از تنباکو استفاده می کنند.

تنباکو همچنین ممکن است برای غیر سیگاریان مرگبار باشد. برخورد با دود دوم دست هم پیامدهای منفی برای سلامتی دارد و باعث مرگ 1.2 میلیون نفر در سال می‌شوند. دود دست دوم دودی است که در رستوران‌ها، ادارات، خانه‌ها یا سایر فضاهای بسته زمانی که افراد محصولات دخانی را می‌کشند پر می‌شود.

استعمال دخانیات در دوران بارداری هم می تواند منجر به بیماریهای متعدد مادام العمر برای نوزادان شود. همه اشکال استفاده از تنباکو مضر هستند و هیچ سطح امنی از قرار گرفتن در معرض تنباکو وجود ندارد. سیگار کشیدن رایج ترین شکل مصرف تنباکو در سراسر جهان است.

در سال 2007، WHO یک ابتکار عملی و مقرون به صرفه WHO به نام MPOWER را برای کاهش تقاضا در مورد دخانیات معرفی کرد.

6 معیار MPOWER عبارتند از:

نظارت بر مصرف دخانیات و سیاست های پیشگیری از مصرف دخانیات.

از مردم در برابر استعمال دخانیات محافظت کنید.

برای ترک استعمال دخانیات کمک کنید.

در مورد مضرات دخانیات هشدار دهید.

اجرای ممنوعیت تبلیغات، ترویج و حمایت از دخانیات.

افزایش مالیات بر دخانیات

Global Burden of Disease [database.Washington, DC: Institute of Health Metrics; 2019. IHME,accessed 17 July 2023

WHO global report on trends in prevalence of tobacco use 2000-2025, fourth edition. WHO, Geneva, 2021

دکتر خدیجه ازوجی